Varumärkesskydd

Ett varumärke kan vara ett ordmärke bestående av ett eller flera ord, eller ett figurmärke som består av en symbol, en grafisk symbol eller en figur. Även en vara eller en produkts utförande kan vara ett varumärke, som exempelvis en förpackning, en slogan eller en ljudslinga eller melodi. Första steget för att arbeta med att jobba upp ett starkt varumärke är att skydda det från att andra ska använda det.

Rätten till ett varumärke
För att ingen annan ska få använda sig av ditt varumärke i reklam, på varor eller i tjänster behöver du ansöka om varumärkesskyd. Det innebär att varumärket är skyddat och att den som använder ett skyddat varumärke blir skyldig till varumärkesintrång. Det är straffbart och leder till skadestånd, böter eller fängelse. Om du får ditt varumärke registrerat innebär det att du har ensamrätt för varumärket för kommersiellt utnyttjande och att du har en obegränsad skyddstid.

Ansök om varumärkesskydd
För att få en ansökan om varumärkesskydd behöver varumärket kunna särskiljas från andra varumärken. Om varumärket är lätt att förväxla med ett namn eller en firma som redan finns registrerat blir registreringen inte godkänd. Kravet för att få ansökan godkänd är med andra ord att varumärket är unikt. Det finns olika söktjänster där du kan ta reda på om det varumärke du tänker använda dig redan finns eller om det finns något liknande.